logo stichting

Nieuws

Kijk voor het laatste nieuws over De Ster en De Lelie op onze Facebook pagina!

14-02-2017

Jaarverslag 2016

Het jaarverslag over 2016 is gereed. Hier zijn de lotgevallen van de molens en de stichting in 2016 te lezen.

24-08-2016

Jaarverslag 2015

Het jaarverslag over 2015 is gereed. Hier zijn de lotgevallen van de molens en de stichting in 2015 te lezen.

02-06-2015

Jaarverslag 2014

Het jaarverslag over 2014 is gereed. Hier zijn de lotgevallen van de molens en de stichting in 2014 te lezen.

16-05-2015

Snuiffabricage nationaal erfgoed

Logo Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft het ambacht van Snuifreder toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed (VIE) in Nederland.

De aanvraag voor het ambacht werd ondersteund door Het Historisch Genootschap Roterodamum, Het Erfgoedhuis Zuid-Holland en de Commissie Zuid-Holland van de Erfgoedvereniging Heemschut

Op zaterdag 9 mei, Nationale Molendag, vond de ondertekening van het certificaat plaats en de uitreiking van het schildje met logo aan molenaar en snuifreder Jaap Bes door de bestuursvoorzitter van VIE de heer Willem Bijleveld.

De uitreiking vond plaats in restaurant De Tuin gelegen tussen De Ster en De Lelie. Historisch gezien een bijzonder lokatie omdat De Tuin gevestigd is in de voormalige woning van de familie Hioolen, snuif- en karottenfabrikanten en eens eigenaar van De Ster en De Lelie.

Aad van Strien heeft een prachtige fotoserie gemaakt van de feestelijkheden.

18-04-2015

9 mei Nationale Molendag

Molendag2015

Ook dit naar nemen De Ster en De Lelie deel aan de nationale molendag op 9 mei. Sinds 1974 wordt de nationale molendag elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Op deze dag zijn een groot deel van de molens in Nederland geopend voor publiek.

Meer informatie over de Nationale molendag is te vinden op de website van De Hollandse Molen.

18-04-2015

Nationale Museumweek

Deze week nemen De Ster en De Lelie deel aan de Nationale Museumweek. De molens zijn geopend en bij voldoende wind in bedrijf op donderdag 23 april van 10:00 tot 16:00 uur.

Tijdens de Nationale Musuemweek krijgt iedere bezoeker een gratis busje kaneel mee naar huis. Meer informatie over de Nationale Musuemweek is te vinden op de website.

17-01-2015

Asomwentelingen 2014

Het aantal omwentelingen van de wiekenas wordt jaarlijks bijgehouden voor de statistieken en vanwege een subsidieregeling. Dit jaar heeft De Ster 132.000 asomwentelingen gemaakt en De Lelie 91.000.

Molenaars drukken de snelheid van de molen meestal uit in het aantal wieken ('enden' in molenaarstaal) dat per minuut het molenlijf passeert. Afhankelijk van de wind varieert deze snelheid tussen de 20 en 80 enden. De snelheid van de wiekenas is daarbij dan tussen de 5 en 20 omwentelingen per minuut. Uitgaande van een gemiddelde snelheid hebben de molenaars daardoor ruim 160 uur met voldoende wind nodig om 100.000 omwentelingen te halen.

Op de molendatabase wordt voor veel molens in nederland het aantal asomwentelingen bijgehouden. De 'toppers' in deze lijst halen meer dan 1 miljoen omwentelingen per jaar.

18-11-2014

Nieuwe staart voor De Lelie

De Lelie heeft afgelopen maand een nieuwe staartbalk en schoren gekregen. Deze balken vormen samen de staart van de molen en worden gebruikt om de kap met de wieken in de richting van de wind te draaien. De oude staart was door houtrot aangetast. Hieronder foto's van het plaatsen van de nieuwe staart door de molenmakers van de Restauratie Werkplaats Schiedam. Foto gemaakt door Martin Reijnhout. Nieuwe Staart Nieuwe Staart

29-10-2014

Goud voor Chococreme Snuif!

Onze snuif heeft een prijs gewonnen. De klanten van de SnuffStore hebben onze Chococreme gekozen tot de favoriete snuif van 2014. Bij de prijs hoort deze prachtige oorkonde.

28-10-2014

Nieuw! Hollandse Snuif

Er is weer een nieuwe snuif te koop. De nieuwe snuif heet Hollandse Snuif en is gebaseerd op gefermenteerde Virginia tabak. De snuif is gearomatiseerd met Kaskarilleolie, extract van Sassafrashout, Vlierbloesemwater, Honing en Wijnazijn. Hollandse Snuif is te koop via de webshop en natuurlijk op de molen.

13-05-2014

Jaarverslag 2013

Het jaarverslag over 2013 is gereed. Hier zijn de lotgevallen van de molens en de stichting in 2013 te lezen.

21-01-2014

Asomwentelingen 2013

Het aantal omwentelingen van de wiekenas wordt jaarlijks bijgehouden voor de statistieken en vanwege een subsidieregeling. Dit jaar heeft De Ster 146.000 asomwentelingen gemaakt en De Lelie 107.800.

28-12-2013

Verslag presentatie belevenishek

Het belevenishek bij De Lelie is op zaterdag 14 december onthuld door Manuel Kneepkens. Na een kort welkom door Sander van Lanen lichtte Manuel Kneepkens in een korte toespraak onder andere de historische band tussen Rotterdam en de tabaksindustrie toe. Op het hoogtepunt in het midden van de 19e eeuw was ruim 1/3 van de Rotterdamse beroepsbevolking werkzaam in de tabaksindustrie. De Ster en De Lelie vormen samen met de Karottenfabriek achter De Lelie en restaurant De Tuin als de voormalige eigenaarswoning een van de weinige tastbare herinneringen aan deze periode en daarom is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Hij betreurde daarom ook dat de Karottenfabriek momenteel zo verwaarloosd wordt. Hoewel het belevenishek een waardevolle aanvulling is om de historie van de molens en de tabaksindustrie onder de aandacht te brengen zou het nog mooier zijn geweest als daarnaast in de Karottenfabriek een permanente tentoonstelling kon worden ingericht. De heer Kneepkens besloot zijn toespraak met een gedicht waarna het hek onthuld werd.


Onderstaande fotoserie geeft een indruk van de onthulling. De foto's zijn gemaakt door Aad van Strien en Nico Kemp.

Meer informatie over het belevenishek op deze pagina

06-12-2013

Presentatie belevenishek 14 december

Op 14 december om 14 uur zal de heer Manuel Kneepkens, dichter, publicist en oud gemeenteraadslid voor de Stadspartij het "belevenishek" bij molen De Lelie presenteren. Dit belevenishek is in de afgelopen tijd ontwikkeld in samenwerking met het architectenbureau SO-Studio en met behulp van diverse sponsoren. Dit belevenishek wil Rotterdammers en toeristen kennis laten maken de historie en het bedrijf van de laatste nog werkende snuif- en specerijmolens De Ster en De Lelie. Bij de informatie op het belevenishek hoort ook een informatieblad met informatie en opdrachten speciaal voor kinderen. De antwoorden van de opdrachten op het blad zijn alvast hier te vinden.

27-11-2013

Eerste karottensnuif te koop

Voor het eerst sinds meer dan 50 jaar is er weer snuiftabak te koop gemaakt uit karotten. De karotten voor de St. Omer No. 1 zijn getrokken uit Virginia tabaksbladeren en gearomatiseerd met rozenhoutolie en amber. De karotten zijn 6 - 12 maanden gefermenteerd bij omgevingstemperatuur voordat ze in molen fijngestampt en gezeefd zijn. De St. Omer No. 1 is te koop via de webshop en natuurlijk op de molen.

23-10-2013

Twee nieuwe soorten snuiftabak

Op verzoek van en in samenwerking met Poolse snuif enthousiastelingen zijn twee “nieuwe” historische snuifsoorten ontwikkeld welke nu verkrijgbaar zijn. Het zijn Hermbstedt’s Brasil en Hermbstedt’s Brasil gearomatiseerd met Kashubian saus. De Hermbstedt’s Brasil snuif bestaat uit Virginia tabak gefermenteerd met kaneelwater en potas. Hermbstedt’s Brasil gearomatiseerd met Kashubian saus is bovendien gearomatiseerd met mokka essence en Peru balsam. De snuiftabak is te koop via de webshop en natuurlijk op de molen.

04-09-2013

Nieuwe wieken voor De Ster

Afgelopen week zijn de wieken (roeden in molentaal) van De Ster vervangen door de molenmakers van Restauratie Werkplaats Schiedam. De oude roeden dateren uit 1968 en waren aan vervanging toe. In onderstaande fotoserie een overzicht van de gebeurtenissen.

22-08-2013

Belevenispoort

Om buiten de bezoekuren voorbijgangers ook te informeren over de unieke cultuurhistorische waarde van de molens wordt een educatieve belevenispoort worden gerealiseerd bij de molens. Hierbij wordt de stichting geholpen door gemeente Rotterdam, verschillende fondsen en SO-studio. Meer informatie in dit persbericht.


21-08-2013

Open Monumentendag 2013

Op zaterdag 14 september doen De Ster en De Lelie mee aan Open Monumentendag. Bij voldoende wind zullen de molens in bedrijf zijn en worden er rondleidingen gegeven. De molens zijn geopend van 10:00 - 16:00 uur.


Open Monumentendag

Daarnaast doen de molens mee aan de 24uur cultuur ter gelegenheid van de start van het culturele seizoen. De molens zullen geopened zijn tot 17:00 tot 22:00uur. Zie ook www.24uurcultuurrotterdam.nl


29-06-2013

Snuifmolens op Twitter en Youtube

Het is nu ook mogelijk om de snuifmolens te volgen op Twitter en Youtube.


23-04-2013

Nieuw! Mississippi tabak

Sinds vandaag is een nieuwe snuiftabak verkrijgbaar in de webwinkel. De snuif is gebaseerd op een oud recept en heet 'Mississippi tabak'. De nieuwe snuif bevat gefermenteerde virginiatabak gearomatiseerd met drop, angelicawortel, rozenwater en vlierbloesemwater. Zie ook de webwinkel.

30-03-2013

Jaarverslag 2012

Het jaarverslag over 2012 is gereed. Hier zijn de lotgevallen van de molens en de stichting in 2012 te lezen.

21-01-2013

Asomwentelingen 2012

Het aantal omwentelingen van de wiekenas wordt jaarlijks bijgehouden voor de statistieken en vanwege een subsidie regeling. Dit jaar heeft De Ster 124.000 omwentelingen gemaakt en De Lelie 89.000.

21-01-2012

De rietdekkers zijn klaar

Net voor kerst hebben de rietdekkers hun werk afgerond. Zoals te zien op onderstaande foto's ziet het er weer prachtig uit. Het is duidelijk te zien dat de nieuwe laag een stuk dikker is dan de oude, hopelijk houdt deze laag het ook 40 jaar uit!

Rietdekkers klaar

03-12-2012

De rietdekkers aan het werk

Sinds eind oktober is rietdekkersbedrijf Gebr. Visser uit Nieuwveen bezig met het vervangen van het riet op de kap van De Ster en De Lelie. Na meer dan 40 jaar was de rietlaag erg dun geworden en was vervanging noodzakelijk. Inmiddels is het werk aan de kap van De Ster al gereed. Zie onderstaande afbeelding:

Rietdekkers aan het werk

03-12-2012

Een bovenas, drie molens...

Tijdens archiefonderzoek ontdekte dhr Leo Middelkoop dat de bovenas van De Ster (de as waar de wieken in vast zitten) oorspronkelijk gemaakt is voor een van de molens van de Hazerswoudse droogmakerij. De gietijzeren as is gegoten in 1876 door gieterij 'De Prins van Oranje' in Den Haag. De as heeft tot 1914 in Hazerswoude dienst gedaan en is na de sloop van de molens aldaar gebruikt in de molen van Oudenhoorn. Daar heeft de as dienst gedaan tot de herbouw van De Ster in 1968. De Ster is dus de derde molen waar deze as dienst doet. Onderstaande foto toont de molen van Oudenhoorn (bron: Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg):

Molen van Oudenhoorn

Hieronder ook een afbeelding van vier van de in totaal 15 molens van de Hazerwoudse droogmakerij (bron: Molenleven in Rijnland, Bicker Caarten, 1946). Helaas is niet bekend uit welke van deze molens de as van De Ster afkomstig is.

Hazerswoudse Droogmakerij

31-10-2012

Betalen met creditcards nu mogelijk in Webshop

Het is nu mogelijk om met een creditcard van Visa en Mastercard te betalen in onze webshop. Zie onze webshop.


28-04-2012

Jaarverslag 2011 gereed

Hier is alles over de molens en de stichting in 2011 te lezen.


23-04-2012

Betalen met iDEAL in Webshop

Voor Nederlandse klanten is het nu mogelijk met iDEAL te betalen in onze webshop. Bestellen en betalen in onze webshop is hiermee veel gemakkelijker geworden.


20-01-2012

Asomwentelingen 2011

Het aantal omwentelingen van de wiekenas wordt jaarlijks bijgehouden voor de statistieken en vanwege een subsidie regeling. Dit jaar heeft De Ster 138.869 omwentelingen gemaakt en De Lelie 79.021. Helaas wat minder dan vorig jaar, voornamelijk door minder wind op de dagen dat de molens in bedrijf waren en door een uitgebreide schilderbeurt van De Lelie.


12-01-2012

Nieuw! Limburgertabak

Nu verkrijgbaar Limburgertabak. Dit is snuiftabak op basis van gefermenteerde Virginiatabak verrijkt met amandelextract, iriswortelextract, marjoraan, basilicum, staartpeper en gearomatiseerd met lavendel, roos en muskaatnoot Zie onze winkel voor meer informatie.

26-12-2011

Snuifsteen gereconstrueerd

In het afgelopen jaar heeft de molenmaker een van de twee koppels snuifstenen in De Lelie gereconstrueerd. Dit maalwerktuig werd in het verleden gebruikt in de laaste fase van de productie van snuiftabak.

Deze stenen zijn in de jaren dertig verwijderd en nu dus weer aangebracht. De wens om tenminste een van beide koppels te reconstrueren bestaat al lange tijd en met de invulling hiervan is de inrichting van de Lelie completer geworden.

Op 10 December is voor de eerste keer weer wat snuif gemalen op het nieuwe koppel stenen.

Snuifsteen

Op de foto is het nieuwe koppelstenen te zien. De donkergekleurde onderdelen zijn nog afkomstig van het oorspronkelijke koppel en zijn dus ruim 75 jaar bewaard gebleven in de molen.


07-12-2011

Webshop updated

De webshop is nu ook beschikbaar in het Engels, zie winkel.


10-10-2011

Webshop vernieuwd!

De webshop is vernieuwd, zie winkel voor het resultaat. De winkel heeft een nieuwe layout en bevat meer informatie. Onze producten kunnen nu ook direct op de website besteld worden. Het is de bedoeling om de webshop in de toekomst verder uit te breiden met meer producten en meer informatie. Helaas is de webshop op dit moment alleen nog beschikbaar in het Nederlands.


28-07-2011

Open Monumentendag 2011

Op zaterdag 10 september doen De Ster en De Lelie weer mee aan Open Monumentendag. Op monumentendag zullen de molens bij voldoende wind in bedrijf zijn en worden er rondleidingen gegeven. De molens zijn geopend van 10:00 - 16:00 uur.

Het thema van dit jaar in Rotterdam is "Nieuw gebruik - Oud gebouw". Meer informatie over Open Monumentendag in Rotterdam is te vinden op de website:

www.openmonumentendagrotterdam.nl/


25-06-2011

Nieuw! Potpourri No. 2.

Nu verkrijgbaar Potpourri No. 2, dit is een complexe tabaksvrije snuif, volgens een historisch Duits recept, gebaseerd op zeven soorten bloemen, vier soorten kruiden en vier soorten specerijen en verrijkt met essentiële olien van marjoraan, bergamot, lavendel en neroli. Zie onze winkel voor meer informatie.


03-06-2011

Lidmaatschap IREH

De Ster en De Lelie zijn aangesloten bij de European Route of Industrial Heritage, het toeristische informatienetwerk voor industrieel erfgoed in Europa. De IREH presenteert 850 locaties in 32 Europese landen. De locaties illustreren de diversiteit van de Europese industriële geschiedenis als gemeenschappelijk erfgoed.


28-03-2011

Nieuw! Gingerbread Snuif.

Onze nieuwste snuif is Gingerbread Snuif. De snuif is gemaakt op basis van Virginiatabak en heeft een echte Gingerbread geur. Zie onze winkel voor meer informatie.


21-03-2011

Jaarverslag 2010 gereed.

Hier is alles over de molens en de stichting in 2010 te lezen.


05-02-2011

Bon Bon beste nieuwe snuif van 2010!

De forumleden van snuffhouse.org hebben de Bon Bon snuif uitgeroepen tot de beste nieuwe snuif van 2010. De leden van het forum worden bedankt voor de waarding voor onze snuif! Bon Bon snuif is gemaakt naar een oud recept waarbij vermeld stond "eene soort voor Dames". Daarom is deze snuif ook gearomatiseerd met, naast diverse etherische oliën, amber, tonka en vanille. Kijk hier voor reviews van de Bon Bon snuif.


14-01-2011

Asomwentelingen 2010

Het aantal omwentelingen van de wiekenas wordt jaarlijks bijgehouden voor de statistieken en vanwege een subsidie regeling. Dit jaar heeft De Ster 175.955 omwentelingen gemaakt en De Lelie 116.909. Dit is iets meer dan voorgaande jaren en komt vooral doordat de molenaars dit jaar vaak goede wind troffen op de dagen dat de molens in bedrijf waren.


04-12-2010

Bezoek Provinciale Staten aan de Ster

Ter gelegenheid van de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december a.s. komt tussen 13.30 en 16.00 uur mevr. S. Nulkes (VVD) van Provinciale Staten kennismaken met het molenaarvak.


01-11-2010

Bezoek deelgemeenteraad en introductie nieuwe snuif

Op 6 november komt een deputatie van de deelgemeenteraad op werkbezoek en ter gelegenheid daarvan introduceren we een nieuwe snuif: Mettaijer snuif. Deze snuif is gemaakt uit Virginiatabak gearomatiseerd met een wijnazijnextract van valeriaanbladeren.


30-09-2010

Molenaars op De Ster geslaagd

Op 28 September zijn de heren J.W.A. de Winter, D.Pereboom, W. van Ommeren en A.A.J. Mulder geslaagd. Van harte gefeliciteerd!


05-08-2010

Molenaarsexamens op De Ster

Dinsdag 28 september worden op De Ster de landelijke examens voor de opleiding tot vrijwillig molenaar afgenomen door de examencommissie van De Hollandsche Molen. Er zullen 4 kandidaten uit Zuid-Holland examen doen. Meer informatie over de opleiding tot vrijwillig molenaar is te vinden op de website van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars.


14-07-2010

Nog een historische snuif herleeft!

We zijn er wederom in geslaagd om een historische soort opnieuw te fabriceren. Het recept uit 1830 vermeld: Gefermenteerde Virgina tabak gemengd met Kaneel, Galgantwortel, Angelicawortel, Sinasappelschillen en Fernambukhout en gearomatiseerd met Vlierbloesemwater. Deze snuif heeft de naam "Musinotabak".


29-05-2010

Het jaarverslag van de Stichting over 2009 is gereed. Het jaarverslag is te vinden op: jaarverslag 2009


29-05-2010

OMD vlag

Op zaterdag 11 september doen De Ster en De Lelie mee aan Open Monumentendag. Op monumentendag zullen de molens bij voldoende wind in bedrijf zijn en worden er rondleidingen gegeven. De molens zijn geopend van 10:00 - 16:00 uur.

Het thema voor open momumentendag is "De smaak van de 19e eeuw" Meer informatie over Open Monumentendag in Rotterdam is te vinden op de website:

www.openmonumentendagrotterdam.nl/