logo stichting

Scroll naar beneden om alles over de pepernotencrisis te lezen!

Groot pepernoten tekort dreigt in Kralingen en Crooswijk!

pepernoten

Volgens Paniek-Piet, een van de belangrijkste adviseurs van Sinterklaas, dreigt dit jaar een groot tekort aan pepernoten in Kralingen en Crooswijk te ontstaan. Sinds jaar en dag nemen de Pieten grote ladingen pepernoten mee als zij met de stoomboot vanuit Spanje arriveren in Rotterdam. AlleenÖ, vorige week hoorde Paniek-Piet dat de 'Molino de Especias Estrella' in Madrid geen specerijen meer kan malen. Vandaar dat hij nu alarm slaat. Paniek-Piet maakt zich grote zorgen, straks zijn er op pakjesavond geen lekkere pepernoten voor de kinderen uit Kralingen en Crooswijk.

Molino de Especias Estrella

Paniek-Piet en Pepernoten-Piet hebben nagedacht hoe ze aan meel en pepernootkruiden kunnen komen om toch op tijd de gewenste hoeveelheid pepernoten bij elkaar te krijgen. Maar helaas, ze weten het gewoon niet, ze zitten echt met de handen in het haar.

Ondertussen hebben de molenaars van molen De Ster aan de Kralingse Plas van hun Madrileense collega's vernomen dat de Estrella problemen heeft. Daar zijn ze wel van geschrokken, want de Estrella is de enige nog werkende specerijenmolen in Spanje, wat is dat zonde.

Ook beseffen de molenaars zich dat er wel eens een probleem zou kunnen ontstaan om op tijd voldoende pepernoten klaar te hebben voor het komende Sinterklaasfeest. Ze hebben besloten om Pepernoten-Piet maar eens te gaan bellen. Misschien kunnen ze helpen. Immers een Sinterklaas zonder pepernoten, dat kan niemand zich voorstellen.

Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan zult u dat zo spoedig mogelijk vernemen.

Pepernotencrisis in Kralingen en Crooswijk duurt voort!

Pepernoten-Piet en Paniek-Piet hebben gebeld met de molenaars Jan en Jeroen van snuif- en specerijenmolen De Ster aan de Kralingse Plas. Zij vertellen de twee Pieten, dat zij graag alle specerijen voor de pepernoten willen malen, maar dat zij dan wel wat hulp moeten krijgen van de Pieten.

kollergang

Molenaar Jan doet een en ander uit de doeken. Eerst moeten we de specerijen volgens eeuwenoud (en geheim) recept afwegen. Dan worden die specerijen met de hand gemengd en als er voldoende wind is, kunnen we ze malen onder de grote kantstenen in de molen. Daarna moet het maalsel worden gezeefd. Dat gebeurd met de hand en is gewoon heel veel werk. 'We komen echt handen tekort voor het zeven van de pepernotenkruiden' zo stelt molenaar Jeroen.

Paniek-Piet maakt een vreugdedansje 'hoera, hoera, alle problemen zijn opgelost'. Pepernoten-Piet kijkt echter heel bedenkelijk. Hij zegt 'er is nog een tweede uitdaging, voor pepernoten heb je ook meel nodig'.

Wat nu?

zeven

Molenaar Jan heeft een idee. Waarom bellen we Rijsoord niet? Daar staat een prachtige korenmolen, De Kersenboom. Misschien kunnen zij ons helpen met het benodigde meel. Hij vult aan: "We willen Sinterklaas niet in de kou laten staan, dus we blijven zoeken naar een oplossing. Die pepernoten gaan er komen, al weten we nog niet precies hoe."

Zowel de Pepernoten-Piet als de beide molenaars hopen dat de pepernoten op tijd klaar zullen zijn, hoewel ze wel denken dat ze in "tijd-noot" gaan komen.

nu zijn de recepten zoek!

De molenaars van molen De Ster aan de Kralingse Plas hebben de molenaar van korenmolen De Kersenboom in Rijsoord gevraagd of hij het meel kan leveren voor de pepernoten dit jaar. Dat kan! Molenaar Wim heeft de hand weten te leggen op 1000 kg biologische tarwe. Dat gaat hij in de komende weken malen tot mooi volkoren meel. Daarna moet het meel worden gezeefd, dat heet ook wel 'gebuild', om fijne bloem te krijgen voor de pepernoten.

receptenboek

Van dit goede bericht worden Pepernoten-Piet en Paniek-Piet superblij. Ze maken een dansje en springen een gat in de lucht. De Pieten en de molenaars spreken af om alvast een proefnootje te gaan bakken.

Tot zijn grote schrik komt Pepernoten-Piet erachter dat hij zijn grote boek met de recepten voor pepernoten in Madrid heeft laten liggen.

Toen hij dit hoorde, ging Paniek-Piet volledig door het lint. Zoiets heeft hij nog niet eerder meegemaakt. Pepernoten-Piet weet zich inmiddels geen raad meer. Nu heeft hij na alle problemen met de Estrella eindelijk graan en specerijen en ook molenaars die het willen malen, maar is hij zijn recepten vergeten!! En zomaar wat ingrediŽnten bij elkaar gooien, daar wil de Pepernoten-Piet niet aan beginnen: "Pepernoten van Sinterklaas worden altijd volgens vast recept gebakken; daar kun je niet zomaar van afwijken".

kruidnotentarwe

Eťn van de leerling-molenaars bij molen De Ster is Coen, hij is dol op fietsen. Hij biedt spontaan aan om op z'n fiets naar Madrid te racen om de recepten op te halen. Leerling-molenaar Coen is bezig met zijn opleiding tot vrijwillig molenaar en blijkt een echte wervelwind. Hij is op weg naar Madrid gegaan en binnen de kortste keren was hij weer terug met een dikke bundel recepten, van taai-taai tot speculaaspop, van pepernoot tot kruidnoot.

Sint was erg onder de indruk van Coen's prestatie: "Zo'n man verdient een grote speculaaspop, want die fietstocht zal hem wel meer dan 5000 calorieŽn hebben gekost."