Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum

EEN BEZOEKERSCENTRUM BIJ DE STER?

In 2016 droeg de gemeente Rotterdam De Ster en De Lelie over aan Stadsherstel Historisch Rotterdam NV. De plannen voor het bezoekerscentrum ontstonden kort daarna. Voor het uitbreiden van de activiteiten rond de molens ontbraken praktische voorzieningen voor vrijwilligers en bezoekers. Koffiezetten ging met water uit de brandblusleiding en een eigen toilet ontbrak. De winkel was tegelijk ook werkplaats. En naast De Ster stond een bouwvallige berging waar ook iets mee moest gebeuren.

Door een nieuw bezoekerscentrum ontstonden nieuwe mogelijkheden zonder het historische karakter van de molen zelf te veranderen. Bij het ontwerp van het bezoekerscentrum is aansluiting gezocht bij de kleine gebouwtjes die vroeger achter De Ster stonden en het harmonieert zo met De Ster en de voormalige molenaarswoning naast de molen. Het bezoekerscentrum bestaat uit een kleine keuken, toiletten, een werkplaats en een ontvangstruimte met uitzicht op de Kralingse Plas.

Daarnaast werd ook besloten om de fundering van het bijgebouw naast De Ster op te knappen. Dit gebouw grenst direct aan het bezoekerscentrum en zo konden een aantal werkzaamheden samengevoegd worden. Het bijgebouw is opnieuw ingericht met een museumruimte en een winkel voor de verkoop en het verpakken van specerijen.

De kosten van dit alles waren niet gering. Het herstel van het bijgebouw en de bouw van bezoekerscentrum kostten samen € 310.000. Dit bedrag is bijeen gebracht door diverse Rotterdamse fondsen en donaties. Ook de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernard Cultuurfonds hebben een bijdrage geleverd, zie ook de pagina fondsen.

Molens aan de plas

SITUATIE VOORAF

De situatie achter De Ster voor de bouw van het bezoekerscentrum. Links nog een stukje van De Ster en rechts de voormalige molenaarswoning. Daartussen de bouwvallige berging en veel braamstruiken, brandnetels en rommel. Op de plek van berging komt het nieuwe bezoekerscentrum te staan. Aan het pleisterwerk op de muur van De Ster is te zien dat er op deze plek eerder een aanbouw heeft gestaan. Deze is rond 1968 gesloopt.

Molens aan de plas

Dit is de ingang van de molen voor de start van het funderingsherstel. Hier werden busjes met in De Ster en De Lelie gemalen specerijen verkocht. In dezelfde ruimte was ook een kleine werkplaats ingericht voor het onderhoud van de molen. De deur rechts gaf toegang tot een kleine ontvangstruimte voor bezoekers.

De plannen

De plattegrond geeft een overzicht van De Ster en het bezoekerscentrum. In het bijgebouw direct naast De Ster is een winkel gekomen en een expositieruimte met daarin aandacht voor de historie van de molens, snuiftabak en het malen van specerijen. In de nieuwe winkel zijn in De Ster en De Lelie gemalen specerijen en diverse andere producten te koop. Achter het bijgebouw is richting de Plas het bezoekerscentrum gekomen met daarin een kleine keuken, toiletten, een werkplaats en een ontvangstruimte voor bezoekers.

Molens aan de plas
Molens aan de plas
Molens aan de plas

DE BOUW

werk in uitvoering aanvullingen volgen nog

©2022 Stichting Molens aan de Plas - Alle rechten voorbehouden