Specerijen kopen

Specerijen kopen

In De Ster en De Lelie worden nog regelmatig op ambachtelijke wijze specerijen gemengd en gemalen. Dit gebeurt op windkracht met de oude werktuigen in de molen. Door het rustige en eenvoudige maalproces behouden de specerijen heel goed hun aroma.

Molens aan de plas

De busjes

Onze busjes voor 50 gram specerijen zijn geïnspireerd op de bekende busjes Ster Specerijen van vroeger. Het merk Ster Specerijen is in de jaren '30 geïntroduceerd door specerijenhandel EJO in Delfshaven. De eerste jaren liet de EJO de specerijen in onze molen malen. Vandaar de naam Ster Specerijen en het bouwjaar van De Ster Anno 1866 op de busjes. Later ging de EJO de specerijen zelf malen in een eigen maalderij, maar de naam Ster Specerijen bleef in gebruik ondanks protesten van toenmalig molenaar Bukman. De EJO is uiteindelijk overgenomen door Silvo en zo kennen veel mensen de busjes. Onze busjes zijn niet exact hetzelfde als de originele busjes, het draaideksel is vervangen door een gewoon deksel en de bedrukking is een klein beetje anders. Maar nog steeds geldt: 'gegarandeerd zuiver', onze busjes bevatten alleen specerijen, geen toevoegingen!

Ster Specerijen

Ons assortiment

Hieronder vind u; ons assortiment specerijen en gemengde specerijen. De prijzen zijn exclusief verzendkosten. Bestellen kan via e-mail; u ontvangt een opgave van de kosten en na ontvangst van het verschuldigde bedrag wordt de bestelling verzonden. Alle specerijen zijn ook te koop in De Ster als de molen geopend is; u kunt dan ook bestelde specerijen ophalen.

Specerijen bestellen

Kaneel - gemalen

Kaneel - gemalen

100% gemalen kaneel, heerlijk bij appelgerechten zoals appeltaart of appelmoes. Kaneel is ook prima te gebruiken in koek, rijstepap, stoofperen en marinades. Verder smaakt kaneel lekker in de koffie of thee.

€ 1,95 per busje van 50 gram
Kaneel - gemalen

Kaneel - gemalen

100% gemalen kaneel, heerlijk bij appelgerechten zoals appeltaart of appelmoes. Kaneel is ook prima te gebruiken in koek, rijstepap, stoofperen en marinades. Verder smaakt kaneel lekker in de koffie of thee.

Heeft u wat meer kaneel nodig? Koop dan een zakje van 200gr.

€ 3,95 per zakje van 200 gram
Witte peper - gemalen

Witte peper - gemalen

100% gemalen witte peper, toepasbaar in allerlei gerechten. Het versterkt de smaak van vlees en geeft een pittige smaak aan soep en puree. Witte peper is pikant, maar iets aromatischer dan de scherpere zwarte peper.

€ 2,50 per busje van 50 gram
Zwarte peper - gemalen

Zwarte peper - gemalen

100% gemalen zwarte peper, toepasbaar in allerlei gerechten. Zwarte peper is een van de meest gebruikte specerijen, het versterkt de smaak van vlees en geeft een pittige smaak aan soep en puree. Zwarte peper is iets scherper dan witte peper.

€ 2,50 per busje van 50 gram
Nootmuskaat - gemalen

Nootmuskaat - gemalen

100% gemalen nootmuskaat, heerlijk bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes en spinazie. Nootmuskaat wordt veel toegepast in de Hollandse keuken en heeft een bitterzoete, houtachtige smaak met een vleugje kruidnagel.

€ 3,40 per busje van 50 gram
Kerrie - gemalen

Kerrie - gemalen

Onze kerrie bestaat volledig uit gemengde specerijen: cayennepeper, fenegriek, gember, kaneel, komijnzaad, koriander, kurkuma, piment en zwarte peper. Kerrie is heerlijk om te gebruiken in o.a. rijst- en kipgerechten.

€ 1,95 per busje van 50 gram
Kruidnagel - gemalen

Kruidnagel - gemalen

100% gemalen kruidnagel. Heerlijk bij onder meer rundvlees, stoofgerechten, soep met peulvruchten, fruit, wild en rode kool. Kruidnagel staat bekend om zijn krachtige en kruidige smaak.

€ 2,50 per busje van 50 gram
Speculaaskruiden - gemalen

Speculaaskruiden - gemalen

Onze speculaaskruiden bestaan volledig uit gemengde specerijen: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemon en witte peper. Speculaaskruiden kunnen gebruikt worden voor speculaas, koek, gebak, pepernoten of in stoofvleesgerechten.

€ 2,50 per busje van 50 gram
Vleeskruiden - gemalen

Vleeskruiden - gemalen

Onze vleeskruiden bestaan volledig uit gemengde specerijen: kruidnagel, koriander, tijm, zwarte peper, piment, gember, laurier, nootmuskaat, foelie en cayennepeper. Deze vleeskruiden geven uw vlees een kruidige smaak en geur.

€ 2,50 per busje van 50 gram
Cadeauverpakking

Cadeauverpakking

Geschenkverpakkingen met daarin drie busje specerijen, kaneel, kerrie in zwarte peper. Andere busjes in de verpakking zijn ook mogelijk. Op de achterkant van de doosjes staat een korte toelichting over onze specerijen en de molens. Leuk om cadeau te geven aan liefhebbers van koken!

€ 7,50 per cadeauverpakking

Meer mogelijkheden

Onze specerijen zijn ook verkrijgbaar in grotere verpakkingen voor bedrijven en ook voor particulieren, neem hiervoor contact met ons op.

Wilt u specerijen of kruiden op windkracht laten malen? Wij kunnen verschillende specerijen of gemengde specerijen malen geheel naar uw wens. Door de grootte van de werktuigen in de molen is de minimum hoeveelheid ongeveer 10kg.

Over malen en mengen

Tegenwoordig worden kruiden en specerijen gemalen in moderne mechanische maalderijen, vaak al in het land van oorsprong. Dit gaat efficiënt, veilig en snel. Waarom malen we dan toch op windkracht specerijen in De Ster en De Lelie? Hier hebben we een aantal redenen voor:

  • In bedrijf komt de molen volledig tot z'n recht en kunnen we het beste laten zien hoe je met heel oude werktuigen specerijen maalt.
  • Door regelmatig specerijen te malen houden we de kennis over het malen van specerijen op windkracht in stand.
  • Op windkracht gemalen specerijen zijn een uniek product en de opbrengst ervan komt ten goede aan de molens.

De meeste specerijen worden gemalen op de kollergang. Hierop wordt het maalgoed vermalen door het grote gewicht van de stenen (de stenen van De Ster zijn ca. 2.5t per stuk) en de krappe draaicirkel van de stenen. Tijdens het malen wordt het maalgoed steeds omgekeerd door strijkers zodat het maalgoed tegelijk ook gemengd wordt. Daardoor worden de specerijen niet warm tijdens het malen zodat geur en smaak zo goed mogelijk behouden blijven. Na het malen worden de specerijen gezeefd om een constante fijnheid te krijgen.

Bij het malen van specerijen werken we volgens de HACCP richtlijnen. Dit betekent dat het productieproces in de molen geanalyseerd is en alle risico’s op het gebied van voedselveiligheid in kaart gebracht zijn. Onze manier van werken is erop gericht om deze risico’s zo veel mogelijk te beperken. 

Met dank aan

Het malen van de specerijen wordt mede mogelijk gemaakt door Catz International B.V., een Rotterdams bedrijf uit 1856 en gespecialiseerd in de internationale handel van specerijen, kruiden, zaden, kokosproducten, gedroogde groenten, noten en zuidvruchten bestemd voor de levensmiddelenindustrie. 

©2022 Stichting Molens aan de Plas - Alle rechten voorbehouden