-
Nieuw in onze winkel!
We beginnen het nieuwe jaar met een nieuw kruidenmengsel, natuurlijk weer op windkracht gemalen. Dit mengsel hebben we gemalen op de molenstenen van De Lelie. Deze keer komt het recept niet uit een van de oude receptenboekjes in de molen maar iets nieuws, Hollandse pot kruiden. Alleen kruiden en specerijen zonder toevoegingen: karwijzaad, venkelzaad, zwarte peper, laurierblad, kruidnagel en kaneel. Het geeft een heerlijke smaak aan de klassieke Hollandse pot met bijvoorbeeld bloemkool of broccoli. Ook lekker bij gebakken aardappeltjes en stamppot of in dressings.
-
Open Monumentendag 2024
Zaterdag 14 september doet De Ster weer mee aan Open Monumentendag. Van harte welkom!
-
Nationale Molendag 2024
Komend weekend is het weer Nationale Molendag! De Ster en De Lelie doen ook mee, net als veel andere molens in Nederland. Bij voldoende wind is de molen in bedrijf en kunt u het malen van specerijen, zien, horen en natuurlijk ook ruiken. Ook kunt u van alles zien over snuiftabak. We leiden u graag rond! In onze molenwinkel kunt u ook een busje op windkracht gemalen specerijen kopen of koekjes gebakken door Jordy's Bakery met specerijen van de molen. Op zaterdag zijn we open van 10:00 tot 16:30 en zondag van 12:00 tot 16:30. Welkom!
-
Jaarverslag 2023
Ons jaarverslag over 2023 is gereed, leuk om weer terug te kijken op vorig jaar! Bijzonder in 2023 was het vervangen van het rietdek op het achtkant van De Ster en het schilderwerk op De Lelie. Natuurlijk gingen de 'gewone' activiteiten ook door zoals het ontvangen van bezoek en het malen en verkopen van specerijen. Ons jaarverslag is hier te bekijken.
-
Schilderwerk afgerond en nieuwe molenzeilen
Afgelopen najaar is De Lelie geschilderd. Het was behoorlijk meer werk dan verwacht maar gelukkig was het werk net klaar voor de herfst 'moesson' begon. Het schilderwerk is prachtig maar de armoedige toestand van onze molenzeilen viel nu blijkbaar extra op want we kregen er steeds vaker bezorgd commentaar over. Gelukkig lagen nieuwe zeilen al klaar en vorige week hebben we ze voorgehangen. De nieuwe zeilen konden we geheel bekostigen uit de opbrengsten van onze molenwinkel, we zijn erg blij met zoveel klanten die ons steunen met de aankoop van een busje op windkracht gemalen specerijen of iets anders uit onze winkel. Hartelijk dank!
-
Open Monumentendag 2023
Zaterdag 9 en Zondag 10 september is het weer Open Monumentendag. De Ster doet dit jaar ook weer mee. Van harte welkom!
-
Onderhoud De Lelie
De afgelopen twee jaar is er veel onderhoud gedaan aan De Ster. Nu is ook De Lelie aan de beurt voor een welverdiende schilderbeurt. Door al het schuurwerk en de houtrot reparaties wordt de molen er nog niet mooier op, maar dat gaat straks zeker goed komen met de nieuwe verflagen.
-
Jaarverslag 2022
2022 ligt alweer een tijdje achter ons en inmiddels is ook ons jaarverslag gereed. Belangrijk in 2022 was de opening van bezoekerscentrum en het herstel van de balie en het rietdek van De Ster. Daarnaast gingen ook de 'gewone' activiteiten door zoals het ontvangen van bezoek en het malen en verkopen van specerijen. En natuurlijk ook het onderhoud en het schoon en netjes houden van de molens. Ons jaarverslag is hier te bekijken op onze website.
-
Hemelvaartsdag gesloten
Hemelvaartsdag 18 mei zijn we gesloten.
-
Nationale Molendag 2023
Komend weekend is het weer Nationale Molendag! De 50e editie alweer. Bij voldoende wind is de molen in bedrijf en kunt u het malen van specerijen, zien, horen en natuurlijk ook ruiken. Ook kunt u van alles zien over snuiftabak. We leiden u graag rond! In onze molenwinkel kunt u ook een busje op windkracht gemalen specerijen kopen of koekjes gebakken door Jordy's Bakery met specerijen van de molen. Op zaterdag zijn we open van 10:00 tot 16:30 en zondag van 12:00 tot 16:30. Welkom!
-
Koningsdag 2023
Vanwege de verjaardag van koning Willem-Alexander en het bezoek van de koninklijke familie aan Rotterdam staan De Ster en De Lelie weer 'in de vlaggen'. Voor deze speciale gelegenheid hebben we de oranje kroon weer te voorschijn gehaald en opgehangen. Deze kroon is ooit gemaakt bij de kroning van koningin Beatrix in 1980.
Uitgebreid vlaggen bij Koningsdag of Koninginnedag is al een oud gebruik op De Ster en De Lelie zoals de oude foto van rond 1920 laat zien. Behalve de vele vlaggen zijn ook de molenzeilen op speciale wijze aan het hekwerk van de wieken gebonden als extra verfraaiing. Koninginnedag werd toen op 31 augustus gevierd, vandaar dat we de bomen vol in het blad zien. Wij vinden het mooi om dit oude gebruik in stand te houden en daarom maken we elk jaar weer graag een mooi plaatje van!
-
Koningsdag 27 april zijn we gesloten
-
Klaar!
De jurk is uit. De rietdekkers hebben hun spullen (en heel veel riet) opgeruimd en zijn vertrokken naar de volgende klus. Het resultaat is prachtig, zo kunnen we weer een hele tijd vooruit!
-
Bijna klaar
De Ster staat nog steeds netjes ingepakt, maar het moment dat de 'jurk' weer uit mag komt nu snel dichterbij. Het werk van de rietdekkers en molenmakers is grotendeels klaar en mag straks zeker gezien worden. Hierbij alvast wat plaatjes.
-
Het werk vordert
Doordat De Ster helemaal ingepakt is zie je van buiten niet hoe het werk aan het rietdek vordert. Er verdwijnen wel steeds bossen riet onder de 'jurk' en af en toe waait er wat riet naar buiten maar verder zie je niet veel gebeuren. De foto's laten zien dat er al flink stuk nieuw riet op zit en dat het er prima uitziet. Vakwerk!
-
Het eerste nieuwe riet
Inmiddels is al het oude riet verwijderd en afgevoerd en zit het eerste nieuwe riet er alweer op. Vreemd om zo dwars door de molen heen te kunnen kijken.
-
Steigers
Deze week zijn de rietdekkers Gebr. Visser begonnen met het maken van de steiger rond het achtkant. De steiger is op een slimme manier in hoogte verstelbaar zodat de steiger makkelijk mee omhoog kan als het werk vordert.
-
Start herstel rietdek
Afgelopen zaterdag draaide De Ster voorlopig voor het laatst. Binnenkort begint de rietdekker aan het vervangen van het rietdek van het achtkantige deel van de molen boven de balie (omloop). Het riet is nog van de herbouw van De Ster in 1968 en is nu zo dun geworden dat het de regen niet goed meer buiten kan houden. Tijdens de werkzaamheden bent u nog steeds welkom om De Ster te bekijken en op windkracht gemalen specerijen te kopen in onze molenwinkel.
-
Bezoek voorzitter De Hollandsche Molen
De vereniging De Hollandsche Molen is de landelijke molenbelangenvereniging die zich sinds al 1923 inzet voor het behoud van wind- en watermolens van Nederland.
Voorzitter Nico Papineau Salm bezoekt in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van de vereniging 100 molens per trein en fiets en afgelopen zaterdag waren De Ster en De Lelie aan de beurt.
Wij ontvingen de voorzitter natuurlijk in ons nieuwe bezoekerscentrum en hadden een uitgebreid gesprek over molens en molenbehoud. En natuurlijk werd ook de molen bekeken.
Meer over de bezoeken van Nico Papineau Salm op de website van De Hollansche molen.
-
Opening bezoekerscentrum
Vandaag werd het nieuwe bezoekerscentrum bij De Ster officieel geopend door Miek Reitsma-Hioolen. De familie Hioolen was vier generaties eigenaar van het molencomplex en haar opa en vader zijn nog in grote huis tussen De Ster en De Lelie geboren. Met het nieuwe bezoekerscentrum kunnen we het verhaal van de molens, specerijen en snuiftabak nog beter laten zien. Kom snel eens kijken hoe het is geworden!
-
Voortgang herstel balie en rietdek
Het is een tijdje geleden, maar vandaag konden we weer met De Ster en De Lelie allebei draaien. Er was net voldoende wind om wat speculaaskruiden te malen. Heerlijk weer de geur van de specerijen weer te ruiken in De Ster! De balie van De Ster is nu zover dat dit allemaal weer kan en het is prachtig geworden. Na de vakantie nog een paar kleine klusjes en dan is de balie helemaal af.
-
Voortgang herstel balie en rietdek
De nieuwe balie begint steeds meer vorm te krijgen. Nog eventjes geduld en dan kunnen weer draaien en malen met De Ster.
-
Jaarverslag 2021
2021 ligt alweer een tijdje achter ons en inmiddels is ook ons verslag over dat jaar gereed. Belangrijk in 2021 was de bouw van ons bezoekerscentrum en het herstel van de fundering van het bijgebouw aan De Ster. Daarnaast gingen ook de 'gewone' activiteiten door zoals het ontvangen van bezoek en het malen en verkopen van specerijen. En natuurlijk ook het onderhoud en het schoon en netjes houden van de molens. Ons jaarverslag is hier te bekijken op onze website.
-
Voortgang herstel balie en rietdek
De molenmakers treffen voorlopig prima weer om aan de plas te werken en de nieuwe balie krijgt steeds meer vorm.
-
Voortgang herstel balie en rietdek
Gisteren en vandaag hebben de molenmakers delen van de nieuwe balie (omloop bij de wieken) geplaatst. Foto's: Aad van Strien
-
Voortgang herstel balie en rietdek
De rietdekkers zijn inmiddels klaar met onderste deel van het rietdek. De molenmakers zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het plaatsen van de nieuwe balie (omloop). De eerste vier stukken worden op de grond klaar gemaakt en straks in een keer geplaatst.
-
Voortgang herstel balie en rietdek
De rietdekkers zijn inmiddels een tijdje bezig en het resultaat begint zichtbaar te worden. De noordkant van de onderbouw begint op te schieten. De foto geeft ook een aardig overzicht van het erf van De Ster. Rechts in zwart ook ons nieuwe bezoekerscentrum nu eens vanuit een heel ander gezichtspunt. En daarnaast de in 1935 gebouwde voormalige molenaarswoning. En nee, de plas is niet leeggelopen maar het water is momenteel erg helder en bij stil weer zoals op deze foto kun je tot de bodem kijken. Foto: Jan Vermaak
-
Voortgang bezoekerscentrum
Terwijl buiten de rietdekker aan het herstel van het rietdek van De Ster werkt zijn we binnen bezig met de inrichting van het bezoekerscentrum en het bijgebouw naast De Ster.
Inmiddels zijn we zover dat we gebruik kunnen maken van onze nieuwe winkel! We hebben nog wel wat klussen te doen maar dit is alvast een mooi begin. We hebben nu wat meer ruimte, dus we gaan ook ons assortiment wat uitbreiden.
De ingang van De Ster is nu weer als vroeger aan de zijkant van de molen in plaats van aan de voorkant. We zijn open op woensdag, donderdag en zaterdag. Welkom!
-
Voortgang herstel balie en rietdek
De rietdekker is deze week begonnen met het herstel van het rietdek van De Ster. Vandaag werden met een kraan de masten neergezet waaraan de steiger komt te hangen. Vakwerk van de kraanmachinist, de giek van de kraan ging zonder een schrammetje vlak langs de diverse onderdelen van de molen. Het onderste deel van het rietdek wordt nu eerst aangepakt en daarna kan de balie (omloop) weer om de molen gemaakt worden.
-
Voortgang herstel balie en rietdek
Vorige week hebben de mannen van de Restauratie Werkplaats Schiedam de zware ankers waar de balie aan hangt weer terug geplaatst. De ankers zijn waar nodig gerepareerd en opnieuw geconserveerd. Foto's: Sonja Maaskant
-
Eunice
Van over de Kralingse Plas kregen De Ster en De Lelie ook de volle laag van storm Eunice. De molens hebben zo al heel wat stormen doorstaan, maar voor De Ster was het deze keer anders omdat de balie (omloop) eraf is. Normaal worden de wieken en de kap met kettingen vastgezet aan de balie, maar dat was nu niet mogelijk. Dankzij de extra maatregelen van molenmaker ging het toch allemaal goed. Eunice was wel te sterk voor een paar dakpannen en voor een gedeelte van de rieten kap wat normaal onder de balie zit. Snelle actie van Restauratie Werkplaats Schiedam zorgt ervoor dat het toch droog blijft binnen totdat de rietdekker komt.
-
Voortgang herstel balie en rietdek
De molenmakers van de Restauratie Werkplaats Schiedam zijn lekker opgeschoten afgelopen week en de hele balie is er nu af. Het is wel een raar gezicht, De Ster zo zonder balie. Met dank aan Sonja voor de mooie foto's!
-
Start herstel balie en rietdek
De komende tijd staat De Ster stil. De balie (omloop) wordt vervangen en het rietdek wordt hersteld. Sommige delen van de balie dateren nog van de bouw in 1968 en zijn nu echt aan vervanging toe. Het rietdek dateert ook nog van de bouw en is op sommige plaatsen zo dun geworden dat het bij regen en harde wind binnen ook een beetje regent. We zijn daarom erg blij dat het herstel begint.
Vandaag is de molenmaker begonnen met het verwijderen van het oude houtwerk. Daarna wordt het rietdek hersteld en als laatste komt de nieuwe balie er omheen. Omdat het werk deels boven de straat wordt uitgevoerd is er een afzetting geplaatst zodat mensen veilig kunnen passeren.
-
Snoeien bij De Ster
Vorige week zijn de bomen op het erf van De Ster weer geknot. De vorige keer was alweer een aantal jaren geleden en de molens raakten een beetje uit het zicht. We kunnen er weer even tegen zo!
-
Nieuw boek Kralingse Bos
In 1911 besloot de gemeente Rotterdam tot de aanleg van het Kralingse Bos. Voor De Ster en De Lelie had dit grote gevolgen. De eigenaren, de familie Hioolen werden gedwongen te vertrekken en de omgeving van de molens veranderde ingrijpend. Vorige maand verscheen een prachtig boek over het Kralingse Bos waarin niet alleen het ontstaan van het bos beschreven wordt maar ook de mensen die er al die jaren bij betrokken zijn geweest. In het boek komen De Ster en De Lelie ook ruim aan bod in woord en beeld. Een aanrader!
-
Voortgang bezoekerscentrum
Het erf achter De Ster is inmiddels klaar, alleen het gras moet nog groeien. Binnen wordt ook gewerkt, nu aan de inrichting van de ruimte waar straks onze specerijen verpakt en verkocht gaan worden.
-
Bestrating
Deze week wordt er gewerkt aan een mooi straatje rond ons nieuwe bezoekerscentrum.
-
Voortgang bezoekerscentrum
Weer wat plaatjes van de vorderingen van ons nieuwe bezoekerscentrum. De schilder is geweest en het resultaat mag er zijn, we zijn er erg blij mee!
-
Voorgang bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum begint nu aardig op te schieten. Het meeste timmerwerk is af en op dit moment is de schilder bezig. Daarna moeten er nog wat klusjes afgerond worden en kunnen we aan de slag met het verder inrichten.
-
Jaarverslag 2020
Zoals eerder al te zien was op deze website is er in 2020 is er heel wat gebeurd rond De Ster en De Lelie. De coronapandemie, het begin van de bouw van het bezoekerscentrum, nieuwe specerijen busjes, nieuwe vrijwilligers, molenaarsexamens, enz. In het jaarverslag is dit alles nog eens na te lezen.
-
Bezoekerscentrum krijgt gestalte
De nieuwe aanbouw naast molen De Ster krijgt langzamerhand vorm. In opdracht van NV Stadsherstel en samen met onze Stichting Molens aan de Kralingse Plas wordt een bezoekerscentrum gebouwd. Het nieuwe centrum bestaat uit een kleine zaal, een werkplaats voor de molenvrijwilligers, een keuken, toiletten en andere faciliteiten. Het is de bedoeling dat na oplevering groepen bezoekers in het centrum kunnen worden ontvangen voor een inleidende presentatie over de molens. Daar horen ook schoolklassen bij. Het bezoekerscentrum ligt aan de Kralingse Plas en is verbonden met molen De Ster. Er is gekozen voor een traditionele bouwstijl die aansluit bij De Ster. Het centrum zal ook verhuurd worden voor kleinschalige bijeenkomsten.
-
Herinrichting van De Ster
Tijdens de bouwactiviteiten is ook de fundering van molen De Ster gerestaureerd.
Deze molen wordt deels opnieuw ingericht. Aan de zijkant, waar de huidige ingang blijft, komt de vernieuwde molenwinkel. Daar worden molenproducten verkocht, onder meer onze bekende specerijen. Daarnaast, aan de straatkant, komt een bescheiden molenmuseum. Daarin zal een vaste expositie komen over de geschiedenis van de molens De Ster en De Lelie, maar ook over de productie van specerijen en snuiftabak. De herinrichting van De Ster wordt zoveel mogelijk in authentieke stijl uitgevoerd. De Stichting Molens aan de Kralingse Plas heeft de afgelopen twee jaar fondsen geworven voor de aanbouw en restauratie plus herinrichting van De Ster. Veel fondsen hebben ons inmiddels geholpen! Een belangrijk deel van de kosten is daardoor gedekt, maar we zijn er nog niet.
Donaties en giften op NL95RABO0133818248 blijven daarom erg welkom, ook voor de verdere ontwikkeling van onze molens!
-
Muren opgeknapt
Het lijkt aan de buitenkant alsof de kerstvakantie van de aannemer al begonnen is, maar dat is zeker niet zo! Binnen wordt hard gewerkt aan het opknappen van de muren van het oude bijgebouw. De muren zijn nog van 1866 en dat zie je wel een beetje. Het losse pleisterwerk is eraf gehaald en waar nodig zijn de muren versterkt en weer opnieuw gestuct. Onder de pleisterlaag kwam de plek van de schouw te voorschijn uit de tijd dat het bijgebouw bewoond was. Er waren twee woningen en beide hadden blijkbaar een schouw tegen de tussenmuur. Op de oude winterfoto is de schoorsteen midden op het dak duidelijk te zien.
-
Funderingsvloer
Vrijdag is de funderingsvloer voor het bezoekerscentrum gestort tegelijk met de funderingsvloer in het bijgebouw naast De Ster. Weer een stapje verder!
-
Funderingswerk
Afgelopen week zijn de funderingsbalken gestort. De balken geven mooi de omtrek aan van het nieuwe bezoekerscentrum. Er is ook een werkvloer in het bijgebouw naast De Ster gemaakt. Op deze vloer komt straks de funderingsvloer die de muren moet gaan dragen. Weer een stapje verder!
-
Eerste paal geslagen
Vandaag is de eerste paal geslagen voor ons bezoekerscentrum en het funderingsherstel van het bijgebouw aan De Ster. De officiële handeling werd verricht door Niels van der Vlist, directeur van Stadsherstel Historisch Rotterdam en Abel Scholtens, voorzitter van de Stichting Molens aan de Kralingse Plas. Vanwege de geldende maatregelen was de ceremonie zeer eenvoudig. Ondanks het feit dat het zonnetje ontbrak was het toch een mooi moment en een belangrijke stap!
-
Slopen oude schuur
Binnenkort gaat de bouw van het bezoekerscentrum en het funderingsherstel van het bijgebouw naast De Ster echt beginnen! Gisteren hebben we de oude bouwvallige schuur gesloopt die op de plek stond waar het nieuwe bezoekerscentrum moet komen. Een belangrijke eerste stap!
De schuur is gebouwd rond 1969, tegelijk met de herbouw van De Ster na de brand van 1962. De schuur werd door molenaar Van Harrewijen gebruikt als garage en schuur. Door de jaren heen verzakte de schuur steeds verder en liep regelmatig onder water. Daardoor ging de toestand steeds verder achteruit en zat er weinig anders op dan slopen.
-
Opruimen en vastleggen
Ter voorbereiding op het herstel van de fundering van het bijgebouw naast De Ster zijn we druk aan het opruimen. We maken daarbij van de gelegenheid gebruik om de oude documenten die op het schot geplakt zitten, netjes te fotograferen. Eén van de documenten is een gedicht dat ter gelegenheid van de ingebruikname van De Ceres op 19 juni 1845 is aangeboden door het personeel aan de eigenaren, Alexander Hioolen (1800-1874) en Willem Hioolen (1808-1888).
De Ceres was de derde molen van de gebr Hioolen en was een gecombineerde snuif- en korenmolen. Met een vlucht (wieklengte) van 27m was de molen behoorlijk groter dan De Ster en waarschijnlijk de grootste snuifmolen ooit gebouwd. -
Stand van zaken
Het is even stil geweest, maar dat wil zeker niet zeggen dat we stil gezeten hebben. Er is overlegd met de beoogde aannemer, de architect en de constructeur over het verder uitwerken van het ontwerp en het bepalen van de kosten. Inmiddels zijn we zover dat we binnenkort de opdracht aan de aannemer kunnen verstrekken.
In de molen hebben we ons specerijenwinkeltje verhuisd om plaats te maken voor het funderingsherstel. De winkel is nu tijdelijk in de kapperij onderin de molen zelf. Het ziet er wel een beetje vreemd, het specerijenwinkeltje tussen de balen tabak en naast de kuipen waar snuiftabak gemaakt kan worden.
Daarnaast moeten ook de andere spullen in het bijgebouw veilig opgeborgen worden. Voordat we aan het opruimen begonnen hebben we de huidige situatie vastgelegd met een fotoreportage. Het bijgebouw is na de herbouw van De Ster in 1970 opnieuw ingericht en sinds die tijd is er weinig veranderd.
-
Sondering en bodemonderzoek
Ter voorbereiding op de bouw van het bezoekerscentrum achter De Ster hebben we vandaag de struiken weggehaald van de plek waar later het bezoekerscentrum gaat komen. De loodslab en de pleisterlaag van de aanbouw die er tot 1968 stond is nu weer duidelijk zichtbaar.
-
Sondering en bodemonderzoek
Vandaag is bij De Ster bodemonderzoek gedaan voor het funderingsherstel van het bijgebouw en voor het nieuwe bezoekerscentrum. Met de resultaten kunnen de berekeningen en tekeningen uitgewerkt worden. Weer een klein stapje verder!